genieten geblazen

Mensen die op vakantie zijn, zijn vaak schattig en bloedirritant tegelijk. De vier verwerpelijkste vakantie-uitspraken van de vakantieganger (en wat je er als thuisblijver aan kunt doen).

1 “Het weer is schítterend!” Vroeger loog men er vanuit het vakantieland rustig vijf graden bovenop. Is tegenwoordig lastig te combineren met verwerpelijke nieuwigheden als het internet, waarmee de thuisblijver elke WhatsApp-leugen handig kan pareren. “Hé ik zie anders alleen maar regenwolken als ik weerbericht Ventimiglia intik?” “Ja maar wij zitten in de luwte van de berg hè xxx.” De vakantieganger gaat er vanuit dat de thuisblijver geen zin zal hebben om te checken of er een berg is (nee). Maar hij wéét dat de thuisblijver twijfelt. En dat hij er niks aan kan doen. De situatie wordt… complex. Prima en net goed.

2 “Wat voor weer is het in Nederland??” De vakantieganger veinst interesse. De eigenlijke intentie is verwerpelijk; het draagt enórm bij aan het genot van de vakantieganger om te weten dat het thuis serieus rukweer is. Dus mocht het in Nederland onverhoopt béter weer zijn dan op de duurbetaalde tropische bestemming, dan is de ellende niet te overzien. Gezinsruzies, ijzige huwelijksstiltes, doordrenkt met enfin regen dus. Voor de thuisblijver is het wel zo kies om niet aan de hittegolf in NL te refereren. Toch is het vaak wel grappig om tussen de regels door te laten weten dat je in je bikini naar de Albert Heijn ging. (Niet vergezeld laten gaan van schaterende emoji’s of omhoog gestoken duimen, hoe moeilijk het ook is. Subtiliteit is everything.)

3 “Ik was er echt aan toe!” Ja, wie vanaf half april al zijn kappersconversaties doorspekt ziet met vragen als “Ga je nog op vakantie”, “Heb je al geboekt”, “Wanneer heb jij vakantie” en “Heb je ook zo’n zin om er eens lekker tussenuit te gaan”, die vliegt zo tegen eind juni van ellende tegen het glazen kantoorplafond. Kortom: als je maar vaak genoeg je haar laat knippen, krijg je vanzelf de stellige indruk dat je doodgaat als je niet op vakantie kunt. Of deze indruk waar is, valt te betwijfelen. De vakantie an sich evenals het opstarten ná een vakantie zijn vaak dermate stressvol dat de meeste mensen begin september met volle overtuiging zouden kunnen zeggen: “Ik ben echt aan vakantie toe.” Maar goed, dat zeg je dus niet.

4 “Ik kom hier helemaal tot rust!” Zie hierboven: dat valt dus meestal wel mee. Of tegen. Dit soort opmerkingen moet dan ook met een korrel zout worden genomen en dat geldt al evenzeer voor wanhoops-shout-outs als “Het is echt genieten geblazen!!!” en “Heerlijk, heerlijk.” Vakantie is nu eenmaal een vrij dramatische onderbreking van het dagelijks leven en dat valt niet altijd mee. Serieuze stressoren zijn de keuze van het chalet, het inpakken an sich, de angst om neer te storten en de partnerrelatie die het afgelopen jaar overeind bleef dankzij een bescheiden mate van interactie en ontmoeting. Het kán allemaal fantastisch uitpakken – maar het kan dus ook zijn dat dat alleen voor de koffer geldt.

 

Deze tekst stond op 4 juli 2015 in Volkskrant Magazine

 

Advertentie

2 gedachten over “genieten geblazen

  1. “Pfff… Heb vakantie nodig om bij te komen van de vakantie.” Meestal gevolgd door “HAHAHAHAHA!!!” want iedereen doet alsof dit zijn of haar eigen vondst is.

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s