verwaayen

Ik vond het wel fijn dat Zomergast en kapitalist Ben Verwaayen een beetje snel praatte en dat hij zo enthousiast was. Het is altijd prettig om te luisteren naar iemand die enthousiast is en echt héél graag wil dat de ander blijft luisteren. Door stemverheffing, door grootse handgebaren of desnoods zelfs door mensen door elkaar te rammelen. Het is niet altijd even netjes maar bekijk het ook eens van de kant van de enthousiast pratende mens. En hallo: tel je zegeningen bij een kletskous als Verwaayen: sommige eerdere Zomergasten praatten zo monotoon en bewegingloos dat ik ze graag héél hard had willen knijpen en ze vervolgens de cursus ‘hoe word je een beetje een Zomergast waar de mensen juist níet van in slaap vallen’ zou hebben aangeboden. Het is immers niet dat de luisteraar wakker blijft als de manier waarop je communiceert doet vermoeden dat je de passie van een dood paard hebt. Communiceren is verkopen mensen! En op zich is het dus geen wonder dat topverkoper Ben Verwaayen daar zo goed in was.

Tot zover de vorm. Wat inhoud betreft had Verwaayen het eigenlijk al vrij snel enigszins bij mij verbruid, om precies te zijn vanaf het moment dat hij de Stanford-speech van Apple-topman Steve Jobs alias de Jezus C. van deze eeuw liet zien. Mijn twitter-timeline keek de speech al snotterend en devoot knikkend mee. Zó inspirerend. Zó waar! En zo simpel maar toch zo diep! Euh ja, maar ook zo simpel. Vooral dat eigenlijk. Misschien is het omdat ik van gereformeerde huize ben en dus mijn hele jeugd mannen op kansels heb moeten aanhoren en nu dus een logische aversie tegen mannen op kansels heb. Maar het zit hem ook in iets anders, en wel in wat je de verTEDtalkisering van de samenleving zou kunnen noemen. Direct daaraan gelieerd is de mythe van het aangeharkte universum – een prachtige term van waarover Asha ten Broeke onlangs een aardig stukje in Trouw schreef. Daar stond onder meer dit in: “In de beroemde Ted-talks geven schrijvers, wetenschappers en zakenlieden onder de slogan ‘ideas worth spreading’ vakkundig gelikte lezingen vol fraaie anekdotes over hun Ene Grote Idee. Elke lezing weer vallen alle puzzelstukjes op hun plek en oogt de wereld even heel wonderbaarlijk. De immense populariteit van Ted – de toplezing is online meer dan 11 miljoen keer bekeken – geeft aan hoeveel mensen behoefte hebben aan zo’n aangeharkt universum. Blijkbaar zitten slechts weinigen te wachten op het cognitieve ongemak van de realiteit, met haar rommeligheden en tegenstrijdige feiten.”

Niks meer aan toe te voegen. Ook Ben Verwaayen was impressed door Jobs. Dus toen had hij het direct enigszins bij mij verbruid. Bovendien ging het de rest van de avond vooral over politiek, politiek en nog eens politiek. Mooi dat zo’n VVD’er daar dan de hele avond bij de vpro over los kan gaan, daar gniffel ik dan wel om. Maar verder: de politiek, daar weet ik dus geen hol van, laat ik dat maar direct zeggen. Soms grijpt het me ineens bij de keel: hoe dom ik ben. En hoe weinig ik echt van de wereld weet. En dat dat dan gewoon mag stemmen straks.

Advertentie

5 gedachten over “verwaayen

  1. Interessant wat je schrijft over de TEDtalks. Het is goed als je geïnspireerd wordt, maar als de inspiratie te ver van de werkelijkheid afstaat, bevestigt het alleen maar dat je er zelf toch niks aan kunt veranderen en doe je dus….. niks. Dan wordt het een excuus. En dat is jammer en niet de bedoeling, denk ik.

  2. Ach, stemmen is overgewaardeerd, oftewel overrated.
    Bij niet-westerse landen die niet zulk een hoogstaande democratische geschiedenis en cultuur hebben als wij, wordt het lage percentage stemmers altijd naar voren gehaald als bewijs dat de verkiezingen aldaar niet kloppen.

    Hier móet je stemmen anders mag je geen kritiek hebben, hoor ik veel. Waarom zou ik meewerken aan het in stand houden van dit corrupte nepotistische zootje dat voor democratie moet doorgaan?
    Als hier maar genoeg mensen niet meer stemmen, krijgen we dan ook internationale waarnemers? Lijkt me lachen. Die schrikken zich een ongeluk over de janboel hier.

  3. Waarom heeft zomergasten geen interviewer meer? ik hoor al afleveringen lang geen interviewer soms denk ik HEY ik hoor iets maar dan blijkt het misschien een geluidsman of een cameraman te zijn… Ik hoop volgend jaar op een interviewer voor wat tegengeluid alleen maar de gast horen praten vind ik maar een beetje saai…

  4. En dit was zendtijd voor politieke partijen, De VVD zou met genoegen hebben meegekeken… Zo doorzichtig allemaal je moet naief zien om hier niet doorheen te kijken. Verwaayen zei dat zijn kinderen tegen hem hadden gezegd dat je wel heel arrogant moest zijn om een uitnodiging van Zomergasten af te slaan. En wie wil er nu arrogant zijn in de ogen van zijn kinderen? Zeker Ben Verwaayen niet. Maar dat was, zo concludeerde ik even later, niet de echte reden dat hij bij Zomergasten zat. De echte reden was dat zich een unieke kans had voorgedaan om, in volle verkiezingstijd, de culturele voorhoede van Nederland duidelijk te maken waarom de VVD de partij was om ons er weer bovenop te helpen.

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s